Limburgse Moesson
Inderdaad lijkt het er toch wel een beetje op in Ell en omstreken. De ene na de andere regenbui hebben we de laatste weken over ons heen gekregen.
Martijn, Bart en Melvin hebben zich meerdere malen in het zweet gewerkt met het graven van slootjes tussen de aardappelruggen om het overvloedige water af te voeren. Gelukkig niet op alle percelen maar er zijn enkele hectares waarbij we toch wel schade verwachten vanwege natrot. Gelukkig duurt het nog anderhalve maand voordat deze geoogst worden. Tegen die tijd zijn de knollen die aangetast zijn helemaal verteerd maar we zullen op bewuste plekken wel de kilo's missen. Daar staat tegenover dat op de percelen waar geen wateroverlast is de groei zeer voorspoedig is. Door de vele regen en het broeierige weer is en wordt er veel gespoten tegen phythophthora. Bij sommige rassen veel meer dan in andere jaren. De regenhaspels hebben daarentegen de laatste maand stil gestaan. Of je maakt extra kosten door beregening, of je maakt , zoals dit jaar extra kosten door meer bespuitingen. Wat de vroege en middelvroege rassen betreft hebben we wat opbrengst betreft niets te klagen. Dat de prijs van de tonnen die niet gecontracteerd zijn behoorlijk onder druk staat is hiervan een logisch gevolg. Gelukkig heeft Chris structureel een behoorlijk aantal tonnen per ha gecontracteerd aan vaste prijzen. De overtonnen die dit jaar boven gemiddeld zijn zullen de lagere dagprijs niet geheel compenseren. Dit hoort nu eenmaal bij het ondernemersrisico. De industriegroenten groeien dankzij de zomerse temperaturen prima. Sperzieboontjes gezaaid na de voorjaarsspinazie worden nu bijna al geoogst.
Vanwege nattigheid worden er af en toe flinke sporen gemaakt tijdens het rooien. Niet handig vindt Koen!
Zahorie, Slowakije:
Wat Chris in de laatste blog al aangaf, was dat het even spannend was afgelopen voorjaar of er genoeg vocht voorhanden zou zijn voor een vlotte opkomst en ontwikkeling van de gewassen op onze Slowaakse lokatie. April en Mei waren echter zeer boervriendelijke maanden. Regelmatig regen en over het algemeen geen extreme hoge temperaturen. De gewassen hebben zich dan ook prima kunnen ontwikkelen. Alleen de aardappelen en de schorseneren hebben af en toe een "mechanische" regenbui gekregen. De Koolzaad en Graan oogst hebben we inmiddels afgerond en we kunnen niet anders zeggen dat we tevreden zijn over de opbrengsten. Dat de prijzen enigszinds onder druk staan is eigenlijk een min of meer logisch gevolg hiervan. De opbrengsten zijn nou eenmaal niet alleen bij ons goed. Gelukkig hadden we ook dit jaar, toen de prijsstelling goed was, al behoorlijk wat vooruitverkocht. In dure jaren zijn de opbrengsten per ha lager waardoor er minder product overblijft om het spel op de vrije markt mee te spelen. Dit jaar is er na het voldoen van de al verkochtte producten dus nog genoeg "speelgoed" over. Opslaan in de silo of direct verkopen blijft gissen. Chris doet dus met alle opties mee.
Momenteel zitten we midden in de aardappeloogst. We zijn behoorlijk vroeg met de oogst begonnen, begin juli. Streven is dat half september de afland aardappelen allemaal geleverd zijn. Als het goed is zal rond die tijd de bewaarschuur ingericht zijn zodat we dan met de laatse 65 ha kunnen beginnen. Zo'n 2500 ton staat gepland om te leveren medio april 2015. De rest gaat in korte opslag tot ongeveer November. Druk genoeg dus de komende tijd.
In huis in Malé Leváre is het weer gezellig druk geweest deze zomer. Onze vaste chauffeur Wim, stagaires Rintje en Dirk-Jan en nog de nodige aanloop van familie en vrienden. Chris en Petra hadden Koen een week bij zich. Annemarie en Gijs zijn met Hanna en Stijn een week op bezoek geweest. Alle 3 de kleinkinderen hebben hun rondjes al meegedraaid op de(Kabijn,Stijn noemt hem zo)combine. Voor opa en oma heeft dit minstens zoveel waarde als de beste oogst.. Dit brengt mij weer op een punt wat vaker in mijn blogs voor komt . De openingstitel staat in de laatse zin. WIE DE JEUGD HEEFT HEEFT DE TOEKOMST.