Proost!

10 November 2016 staat op de kalender. Klaar met oogsten, borreltje zeggen de Zahorie Farms medewerkers.

Alles is gedorst en de aardappelen liggen “achter de planken”. Zowel bij ZahorieFarms in Levare als in Ell bij de Maatschap is de oogsthectiek voorbij. Bij Zahorie zijn we de laatste mais nog aan het drogen en bezig met het najaarsploegwerk. 

Na enkele jaren stil te hebben gestaan hebben we de Maisdroger dit jaar weer in bedrijf gesteld. Dit omdat de opbrengst vrij hoog was en er nogal wat tonnen vrij te verhandelen waren. Als we deze zoals nu zelf drogen kunnen we hem vermarkten zoals en wanneer we zelf willen. Professionele droogfirma’s zijn vaak ook handelaar en als daar gebruik van wordt gemaakt gaat men er al gauw vanuit dat het product al door hun gereserveerd is. Bovendien is het bij goed afgestelde apparatuur ook nog eens goedkoper om het zelf te doen. In Ell bestaan de werkzaamheden op dit moment ook uit opruimen, poetsen en winterklaar maken van machines en nog enkele percelen(groenbemester) zwart maken. De spreekwoordelijke “rust” is dus weergekeerd op  onze bedrijven.

Hoe anders was het gedurende het afgelopen teeltseizoen! Afgelopen groeiseizoen zal ons en de meeste van onze Zuid Nederlandse collega’s nog lang heugen. Denk aan de lange regenperiode in juni met de daarbij horende grote aantallen millimeters. Wat hebben we sloten gegraven en blaren doorgeprikt en water weggepompt. Dachten we dat het eindelijk beter weer werd, stuurde Pluvius weer de volgende lading op ons af. Juist de extreem lange periode van veel regen heeft voor erg veel schade gezorgd.

Onze teeltbegeleider van onze aardappelen maakte enkele weken terug de opmerking dat de meeste van de telers in zijn gebied al hun machines wel binnen kunnen stallen deze winter, hiermee bedoelend dat de aardappelschuren,vanwege genoemd natte voorjaar, meest niet vol zijn en er dus machines, die normaal tijdelijk buiten geparkeerd worden, binnen kunnen staan. Ik denk dat iedere teler van welk product dan ook wel schade heeft ondervonden van de extreem natte voorzomer. Denk niet dat beregenen daardoor niet nodig is geweest. Vanaf Juli hebben we weer flink moeten beregen om de groei er toch een beetje in te houden/krijgen.

Bij Zahorie is de zomer kwa weer minder hectisch geweest. Beregenen moeten we daar bijna altijd wel vanaf mei/juni. Echter dit jaar waren de temperaturen meer gematigd waardoor de gewassen het best naar hun zin hadden met de daaruit voortvloeiende   aardige opbrengsten. Aardappelen zijn allemaal  volgens schema afgeleverd en de Inovators zaten plm. 20 oktober achter de planken. Over de graanprijzen zal ik het nu maar niet hebben maar deze zijn/waren niet om over naar huis te schrijven. (Als de Pastoor niet vraagt en de Boer niet klaagt……)

12 Jaar zijn we inmiddels alweer bezig op de Slowaakse soil. Als ik zo terug kijk een toch wel heftige periode . Dit overigens beslist niet negatief bedoeld!

Buiten het zakelijke: In deze periode: De trouwerijen van Annemarie met Gijs en Chris met Petra. Annie en ik zijn als Oma en Opa gezegend met 4 schatten van kleinkinderen. Daarnaast zijn we stiekem ook ouder geworden. 62 Jaar ben ik nu en, hoewel ik toch nog vooral “buiten” aardig meedraai zijn er toch ook al steeds meer zaken die ik graag en met een gerust hart aan Chris overlaat. Het hele management met bijbehorende planningen en afspraken met leveranciers en afnemers is vrijwel helemaal Chris z’n pakkie an. Petje af hiervoor. Als ik zie hoeveel uren hij hiermee bezig is op beide locaties dan is dat toch een hele klus.

Personeel is iets waarmee we vanwege onze voorgeschiedenis in de bloembollen en asperges wel gewend waren mee om te gaan. Echter een vaste groep medewerkers om je heen hebben, en vooral houden, is toch wel even anders als seizoenswerkers die ieder jaar weer komen en gaan. Afgezien van enkele gepensioneerden en enkele “jobhoppers”(niks negatiefs over deze mensen) is onze personeelsbezetting nauwelijks gewijzigd. Ondanks dat de Slowaakse mentaliteit toch wezenlijk verschilt met de onze kunnen wij en ook de Eller medewerkers prima met hun samenwerken. Een kwestie van waardering en op gelijke voet met elkaar omgaan met respect voor elkaars gewoontes. Enkele typisch Slowaakse kenmerken: in eerste instantie beetje afwachtend, als je zelf niet je handen vuil wil maken blijft er afstand, echter als je hun het gevoel geeft tussen hun te staan gaan ze voor je door het vuur. Verder zijn ze zuinig op hun machines en  altijd in voor een feestje. Laatste granen gezaaid, tijd voor borreltje, laatste aardappelen gepoot,  borreltje, nieuwe machine, als daar niet op gedronken wordt zal die het nooit goed doen. Verder zijn Slowaken echte discusieerders, bijna zonder einde vooral tijdens een van genoemde borreluurtjes. Omdat ik de taal maar een beetje meester ben is het mooi om uit de stemverheffingen de emotie te horen.  

Zonder een hechte club medewerkers om ons heen zou het voor Chris en mij echt niet mogelijk zijn om op 2 locaties te “boeren” en daarom: Proost, en een dank jullie wel Alle medewerkers!!

Groeten van Ley



Reacties

bedankt voor de hulp de mail is verzonden
Beste michiel het adres is: breukers@zahoriefarms.sk
Harstike goed Ley. Goed om weer wat te horen. Groetjes van deze kant.
hallo, ik zou graag wat meer info willen ik heb al een mailtje gezonden maar wilt niet verzenden naar zahoriefarms@zahoriefarms.sk misschien hebben jullie nog een ander contactmiddel ?
Inderdaad petje af voor Cris


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":